fbpx Skip to content

AKCJA #WSPIERAMGASTROZMPW, CZYLI SZTUKA ŁĄCZENIA SMAKÓW Z POLSKĄ WÓDKĄ

Jak wydobyć pełnię aromatu z dania i podkreślić jego smak alkoholem znad Wisły? Czy Polską Wódkę można podać do każdej potrawy? I gdzie w Warszawie warto zamówić jedzenie, które idealnie skomponuje się z naszym narodowym trunkiem? Wreszcie – jak wziąć udział w akcji #WSPIERAMGASTROZMPW, a przy okazji poznać zasady foodparingu i zgarnąć zniżki do Muzeum Polskiej Wódki?

Po kolei wyjaśniamy…

Foodpairing – z czym to się pije?

Ideą foodparingu jest poszukiwanie niebanalnych i niecodziennych zestawień kulinarnych, których końcowym efektem jest rozkosz dla podniebienia. Foodpairing czasami opiera się na prostych, tradycyjnych już połączeniach, np. pomidor z bazylią, cytryna z czarną herbatą albo ziemniaki z koperkiem. Jednak często odwołuje się do niekonwencjonalnych, a nawet kontrowersyjnych kombinacji. W ten sposób, w ostatnich latach powstały czekolada z chilli, czy lody o smaku solonego karmelu. Sztukę parowania smaków z powodzeniem wykorzystuje się łącząc ze sobą różne potrawy i aromaty np. jedzenie z alkoholem, w tym z Polską Wódką. Różnego rodzaju dania – nie tylko polskiej kuchni – oraz wódkę należy dobierać na zasadzie uzupełniania lub kontrastowania.  

„Do tradycyjnych, wyrazistych potraw sprawdzi się intensywna w smaku i aromacie wódka żytnia, którą śmiało można podawać do tatara, gołąbków oraz skrzydełek. Niepowtarzalny smak uzyskamy, podając wódkę żytnią do tradycyjnych dla polskiego stołu kiszonek, takie połączenie stworzy słodko-pikantny bukiet” – tłumaczy Emilia Janiw z ¾ Koneser Baru w Muzeum Polskiej Wódki.

Do bardziej delikatnych dań można zaserwować krągłą i kremową wódkę pszeniczną. Żytnia jest bardziej bogata w aromaty, więc do wędzonych ryb, kawioru i raków będzie pasować łagodna wódka ziemniaczana. A to tylko kilka przykładów z całej palety dostępnych połączeń. Warto eksperymentować i łączyć wódkę z potrawami z całego świata, bawić się foodparingiem.

Pamiętając o kilku podstawowych zasadach, można śmiało rozpocząć własną przygodę z foodparingiem” – mówi Piotr Milczarek z ¾ Koneser Bar.  „Nie bójmy się eksperymentowaćwiele wynalazków powstało przypadkiem, może i wam uda się odkryć niebanalne połączenie, którym zaskoczycie znajomych?” – dodaje.

A dlaczego akurat Polska Wódka?

Jak tłumaczy Maria Arciuch z ¾ Koneser Bar: „Nie tylko wino wydobywa z potraw pełnię ich smaku. Zwłaszcza na polskich stołach, w tej roli doskonale sprawdza się rodzima wódka. Tak jak do potraw starannie dobiera się wino, tak też należy postępować z wódką, która ma równie szerokie zastosowanie.”  Natomiast Piotr Milczarek podkreśla, że: „Polska Wódka jest ważnym elementem naszych rodzimych tradycji kulinarnych i zwyczajów związanych z biesiadowaniem. Obecna w naszej historii od ponad 500 lat dla Polaków może być taką samą dumą i elementem kultury, jak dla Francuzów jest wino lub dla Szkotów Whisky”. Zauważył to także ustawodawca, który w 2013 r. określił aktualną definicję Polskiej Wódki jako chronionego oznaczenia geograficznego i tym samym określił z czego może być wytwarzana. Do produkcji Polskich Wódek wykorzystać można ziemniaki lub tradycyjne zboża, takie jak: żyto, pszenica, owies, jęczmień oraz pszenżyto uprawiane na terenie naszego kraju. „Dzięki tej różnorodności Polska Wódka pozwala uzyskać wiele ciekawych połączeń i podkreślić smak zarówno typowych polskich potraw, jak też nowoczesnych dań” – mówi barman.  

Poniżej prezentujemy kilka pomysłów warszawskich restauratorów, dzięki którym odkryjecie dobrze znane dania, które doskonale będą smakować w połączeniu z kieliszkiem Polskiej Wódki. A do tego wraz z zamówieniem dania na wynos, uzyskacie rabaty do zrealizowania w Muzeum Polskiej Wódki.

#WSPIERAMGASTROZMPW – Jak? Gdzie? Kiedy?

Ruszyła akcja Muzeum Polskiej Wódki i dziesięciu warszawskich restauracji. Wspierając wskazane poniżej lokale gastronomiczne stolicy i zamawiając dania na wynos, można zyskać 10% rabatu na zwiedzanie Muzeum Polskiej Wódki na żywo z przewodnikiem lub na warsztaty, podczas których poznacie tajniki smaku, serwowania i wykorzystania Polskiej Wódki. Do każdego zamówienia dołączana jest podkładka Muzeum Polskiej Wódki, która umożliwi realizację rabatu. Rabat obejmuje również zakup voucherów. Nie zwlekajcie – liczba dedykowanych #wspieramgastozMPW podkładek jest ograniczona, a akcja trwa jedynie do ich wyczerpania.

I choć projekt obejmuje wszystkie dania z kart poniższych restauracji, my pozwoliliśmy sobie na mały przewodnik po foodparingu, wybierając dla Was z menu te potrawy, które najlepiej skomponowałyby się z Polską Wódką. Smacznego!

—————————

Gdzie dobrze zjeść w Warszawie – to pytanie zadawane zarówno przez mieszkańców stolicy, jak i osoby odwiedzające nasze miasto. Znalezienie restauracji, która spełni wszystkie oczekiwania nie jest proste, zwłaszcza przy ogromnej ilości różnego typu lokali gastronomicznych. Dlaczego Akademia wyróżnia się na tle innych? Bo śledzi trendy, jest z nimi na bieżąco, ale nie goni ślepo za tymczasowymi modami kulinarnymi. Łączy klasykę i tradycję z nowoczesnością tak, aby efekt był zachwycający – i oczywiście pyszny!

www.restauracjaakademia.pl

A oto lista dań z menu, które doskonale komponują się z Polską Wódką:

– TATAR WOŁOWY

– TATAR Z POMIDORÓW

– ŚLEDŹ Z CEBULĄ

– NÓŻKI W GALARECIE

– KOTLET MIELONY

– FASOLKA PO BRETOŃSKU

– SCHABOWY ZE ŚWINI ZŁOTNICKIEJ

—————————

Centrum Zarządzania Światem to jednocześnie restauracja, kawiarnia, miejsce spotkań i wszechstronna scena. W zależności od pory dnia w powietrzu unosi się zapach świeżo palonej kawy, orzeźwiającej lemoniady, intrygujących koktajli, dobrego wina i pysznych dań, które są niekończącą się inspiracją. CZŚ wyróżnia oferta dań w słoikach –>  #słoikiCZŚ. Flagowym produktem restauracji są placki alzackie – serwowane w wersji klasycznej – z szynką parmeńską, cebulą i serem oraz w innych wariacjach. Są doskonałą przekąską do wódki!

www.centrumswiata.com

A oto lista dań z menu, które doskonale komponują się z Polską Wódką:

– BUŁKA MAŚLANA Z SZARPANĄ WIEPRZOWINĄ

– HUMMUS KLASYCZNY

– TRZY PASTY

– WĄTRÓBKA NA WIŚNIÓWCE

– POLĘDWICZKA WIEPRZOWA

– BURGER WOŁOWY Z CHEDDAREM

– DESKA FINGER FOOD

*SŁOIKI CZŚ:

– FLAKI WOŁOWE

– WEGE STROGONOW Z BOCZNIAKAMI

– GULASZ CIELĘCY Z BATATAMI I SUSZONYMI ŚLIWKAMI

– CHORIZO W CZERWONYM WINIE Z CZERWONĄ CEBULĄ I MINI PIECZARKAMI

—————————

Delicja Polska to klimatyczna restauracja w Warszawie, która stanowi kompilację pysznej polskiej kuchni, romantycznego nastroju oraz obsługi na najwyższym poziomie. Załoga restauracji dokłada wszelkich starań, aby serwowane przez nich potrawy odpowiadały oczekiwaniom. Delicja Polska stale poszukuje nowych smaków z różnych regionów kraju i proponuje starannie przygotowane menu, skrojone na miarę potrzeb gości o różnych gustach. Jako restauracja na Starym Mieście w Warszawie stanowi przyjemny przystanek w czasie niedzielnego spaceru. Wnętrze lokalu to ponadczasowa klasyka w przedwojennym wydaniu, natomiast blask świec i świeże kwiaty na stołach są gwarancją nastrojowej atmosfery.

www.delicjapolska.pl 

A oto lista dań z menu, które doskonale komponują się z Polską Wódką:

– TATAR WOŁOWY PO POLSKU w wianku domowych marynat

– ŚLEDŹ BAŁTYCKI MARYNOWANY z kwaśną śmietaną, jabłkiem i porem

– CARPACCIO Z KACZKI

– PODWĘDZANE PIEROGI z cielęciną i chrupiącym boczkiem

– KACZKA CONFIT Z ŻURAWINĄ, modrą kapustą, karmelizowanym jabłuszkiem i śląskimi kluseczkami

– OKOŃ MORSKI z grzybami duszonymi w wiejskiej śmietanie

– PERLICZKA Z KASZTANAMI, sosem z czarnego bzu i zielonymi pistacjami

– JAGNIĘCINA z topinamburem w rozmarynie

– ZRAZY WOŁOWE zawijane ze śląskimi kluseczkami i smażonymi buraczkami

—————————

Moda na wolno płynący czas i na smaczne jedzenie. Właśnie taki trend podbija serca Warszawiaków. Na Pradze Północ na stałe zagościł już ”Ferment Praski” – miejsce na restauracyjnej mapie stolicy, gdzie je się dobrze i powoli. Zainspirowany polską kuchnią, smakami i zwyczajami. Serwujący dania wielkomiejskie i “nieprzegadane”, proste a zarazem smaczne, idealne na każdą porę dnia. Luz i swoboda osadzona w prawdziwie industrialnym wnętrzu z oryginalnymi elementami starej fabryki wódki.

www.fermentpraski.pl

A oto lista dań z menu, które doskonale komponują się z Polską Wódką:

– MAKRELA

– TATAR WOŁOWY

– BULION Z PIEROŻKAMI Z KACZKĄ

– KONFITOWANE KACZE UDO

– DORSZ

—————————

Twórcy L’Arc Varsovie mieli marzenie… i stworzyli w Warszawie kawałek Francji. W eleganckim, ale przytulnym wnętrzu częstują gości winem i potrawami składającymi się głownie z owoców morza.   Od klasycznej zupy cebulowej i świeżych ostryg po homary prosto z akwarium, wydobywającej z produktów kwintesencję smaku. Bezpośrednie dostawy z portów Europy gwarantują najwyższą swieżość i jakość produktów. Restauracja L’Arc Varsovie położona jest przy tętniącej życiem ulicy Puławskiej, w sąsiedztwie zabytkowych ulic Narbutta i Rejtanai zaprasza Wszystkich w podróż do świata współczesnej kuchni   prosto z serca Starego Mokotowa.

www.larc.pl 

A oto lista dań z menu, które doskonale komponują się z Polską Wódką:

– KAWIOR Z JESIOTRA

– OSTRYGI

– HOMAR THERMIDOR

—————————

Świeżość, jakość, naturalność i cudowna atmosfera. Tym w skrócie charakteryzuje się Restauracja Lobster House na Krakowskim Przedmieściu. W kuchni Lobster House wszystkie dania komponowane są na bazie najwyższej jakości składników, świeżych ziół i aromatycznych przypraw. Produkty te przyjeżdżają od najlepszych i renomowanych dostawców, zarówno z polskich, jak i zagranicznych. W menu opartym na najwyższej jakości owocach morza i rybach Amatorzy mięs również znajdą coś dla siebie. Dodatkowo Szef Kuchni planując restauracyjne menu, pomyślał o małych smakoszach.   Zwolennicy zdrowego stylu odżywiania także będą mieli tu prawdziwą ucztę dla podniebienia, jak wiadomo to właśnie owoce morza, z których słynie restauracja Lobster House są najzdrowszym i najbardziej wartościowym produktem, po jaki można sięgnąć i do tego najmniej kalorycznym.

www.lobsterhouse.pl

A oto lista dań z menu, które doskonale komponują się z Polską Wódką:

– KAWIOR I OSTRYGI

—————————

Czym dawniej chlubiła się Warszawa? Jakie danie były dawniej hitem? “Pyzy, flaki gorące !” to miejsce, w którym rozsmakujesz się w starej Warszawie. Lokal położony na ulicy Brzeskiej jest kameralnym miejscem, które tętni życiem od rana do wieczora. Prowadzi go para – Kasia i Jarek, którzy tworzą rodzinną atmosferę, dlatego można tu poczuć się jak w domu, choć w środku jest gwarno i głośno. To miejsce to coś pomiędzy tradycyjnym barem mlecznym, a stołowaniem się na rodzinnym obiedzie. Bar   choć nowoczesny jest stylizowany na stary, trochę czerpie z tradycji położonego obok Bazaru Różyckiego. Dawne smaki mieszają się tu ze współczesnymi standardami podejścia do klienta. Atmosfera tego miejsca jest czymś, czego nie da się nigdzie kupić.

www.pyzyflakigorace.pl

A oto lista dań z menu, które doskonale komponują się z Polską Wódką:

– ŚLEDZIK W OLEJU Z CEBULKĄ I TŁUCZONYM PIEPRZEM

– MEDUZA CHRZANOWA Z OZOREM

– NÓŻKI WIEPRZOWE W GALARECIE

– ŚLEDZIK W SOSIE TATARSKIM

– PYZY Z CEBULKĄ, OMASTĄ I SKWARKĄ

– FLAKI Z PULPETEM

—————————

Stary Dom to restauracja z tradycją dobrej kuchni. Historia tego miejsca sięga lat 50’ ubiegłego stulecia, kiedy to była ulubionym miejscem spotkań dżokejów i miłośników wyścigów konnych położonego nieopodal Służewca. Wystrój lokalu nawiązuje klimatem do starej Warszawy oraz klasycznej miejskiej restauracji. Szef kuchni Łukasz Federowicz tworzy potrawy oparte na dawnych przepisach, serwując wybrane specjały bezpośrednio przy gościach.  W roku 2016 lokal otrzymał rekomendację Slow Food Polska, doceniając staranność w doborze regionalnych produktów i troskę o lokalnych dostawców. Uzupełnieniem jadłospisu jest szeroka karta win oraz pokaźna kolekcja polskich wódek i nalewek.

www.restauracjastarydom.pl

A oto lista dań z menu, które doskonale komponują się z Polską Wódką:

– TATAR Z DOJRZEWAJĄCEJ WOŁOWINY

– ŚLEDŹ PO KASZUBSKU

– GALARETKA Z WIEPRZOWYCH NÓG

– SELEKCJA PASZTETÓW Z CODZIENNEGO WYPIEKU

– GOLONKA

—————————

Restauracja Strefa to miejsce gdzie sztuka kulinarna, stylowe wnętrza i dekoracje spotykają się z wyjątkową i przyjazną atmosferą. Mieści się w wiernie odrestaurowanej, przedwojennej kamienicy na rogu ul. Próżnej i Placu Grzybowskiego. Wszystkie dania przygotowywane są według autorskich przepisów. W propozycjach restauracji najnowsze trendy przeplatają się z tradycyjnymi recepturami. Menu jest kompozycją kuchni z wielu zakątków świata z licznymi polskimi akcentami. Specjalnością restauracji są dania z ryb i owoców morza.

www.restauracjastrefa.pl

A oto lista dań z menu, które doskonale komponują się z Polską Wódką:

– TATAR WOŁOWY – szalotka, ogórek kiszony, wędzona słonina, szczypior

– ŚLEDŹ

– KARKÓWKA JAGNIĘCA

– PIERŚ Z KACZKI

– POLICZKI Z JELENIA

– STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ

—————————

Tusz Tusz Bistro to wyjątkowe miejsce w samym centrum miasta, ukryte po drugiej stronie Błękitnego Wieżowca. Nietypowa przestrzeń w typowym biurowcu. Można tu zacząć dzień pysznym śniadaniem i kawą, spotkać się na biznesowy lunch, czy zakończyć wieczornym spotkaniem z przyjaciółmi przy tapasach i ulubionych koktajlach. Kuchnia charakteryzuje się przewagą dań polskich, ale nie brakuje też potraw kuchni międzynarodowej (burgery, placki alzackie).

www.tusztuszbistro.pl  

A oto lista dań z menu, które doskonale komponują się z Polską Wódką:

– BUŁKA MAŚLANA Z SZARPANĄ WIEPRZOWINĄ

– BURGER WOŁOWY Z BURSZTYNEM

– ŻEBERKA W MIODZIE I ORZECHACH

– PIEROGI Z KACZKĄ

– SCHABOWY

– WEGE BURGER