W naszej świadomości oraz w języku potocznym funkcjonuje od pokoleń określenie „polska wódka”. Tymczasem wódka jest znana i produkowana w wielu krajach na świecie. Skąd więc to rozróżnienie i co stanowi o wyjątkowości Polskiej Wódki? Jakie warunki musi spełniać wódka, abyśmy mogli ją nazywać „Polską Wódką”?

Historia oznaczenia geograficznego Polska Wódka sięga 2004 roku, kiedy nazwa ta została wpisana do traktatu akcesyjnego Polski do Unii Europejskiej. W 2006 roku przyjęto w polskim Sejmie ustawę o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, zawierającą szereg reguł związanych z pochodzeniem i produkcją naszego narodowego trunku. Prace nad jej nowelizacją i obowiązującym dziś brzmieniem definicji Polskiej Wódki zakończyły się 13. stycznia 2013 roku. Przyjrzyjmy się więc aktualnie obowiązującej definicji Polskiej Wódki zawartej w Artykule 38.1 tego dokumentu:

„Polska Wódka/Polish Vodka to:

1) Wódka niezawierająca dodatków innych niż woda albo
2) Wódka smakowa o nadanym dominującym smaku innym niż smak surowców użytych do jej wyrobu, zawierająca naturalne środki aromatyczne,  a w szczególnych przypadkach barwniki o maksymalnym poziomie cukru wyrażonym jako cukier inwertowany nieprzekraczającym 100 gramów na litr czystego alkoholu – otrzymana z alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego uzyskanego z żyta, pszenicy, jęczmienia, owsa lub pszenżyta albo ziemniaków, uprawianych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, której wszystkie etapy wyrobu odbywają się na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej i która może być leżakowana w celu nadania jej szczególnych wartości organoleptycznych.”

Przytoczona definicja Polskiej Wódki wskazuje nam dwa podstawowe warunki, jakie musi ona spełnić, aby otrzymać chronione oznaczenie geograficzne.

Pierwszym warunkiem jest użycie do produkcji Polskiej Wódki wspomnianych wyżej pięciu zbóż (pszenicy, żyta, pszenżyta, jęczmienia i owsa) lub ziemniaków pochodzących z Polski. Drugim warunkiem jest samo miejsce produkcji Polskiej Wódki. Nie tylko bowiem surowce muszą mieć krajowe pochodzenie. Również wszystkie etapy produkcji wódki muszą się odbywać na terenie Rzeczypospolitej Polskiej. Wyjątkiem jest butelkowanie.

Oprócz określonych produktów rolnych bardzo ważnym składnikiem Polskiej Wódki jest woda, która musi być dokładnie oczyszczona i zdemineralizowana.

Dzięki bogatej historii oraz doskonałej jakości Polska Wódka znalazła się więc w elitarnym gronie produktów wpisanych na listę chronionych oznaczeń geograficznych – począwszy od win, poprzez sery, a kończąc wreszcie na takich alkoholach, jak koniak czy szkocka whisky.

Stowarzyszenie Polska Wódka, w oparciu o znowelizowana ustawę o wyrobie napojów spirytusowych, stworzyło zaś dobrowolny program „Polska Wódka”, na potrzeby którego opracowana została seria oznaczeń słowno-graficznych. Znaki te mogą być umieszczane na produktach, które spełniają kryteria ustawy, tj. są wyprodukowane na terenie Polski, z tradycyjnie polskich zbóż: żyta, pszenicy, pszenżyta, owsa, jęczmienia albo ziemniaków.

 

Bądź na bieżąco ze wszystkim co dotyczy Polskiej Wódki. Dołącz do fanów Muzeum Polskiej Wódki na Facebooku oraz obserwuj profil na Instagramie.

Partnerzy muzeum

Adventure WarsawKoneserWhisky Live WarsawKatalog MarzeńPijalnie Czekolady WedelWuWuZoniKarta WarszawiakaBooking

Dnia 18 grudnia (wtorek) Muzeum czynne będzie od godziny 12:00

Za utrudnienia przepraszamy.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu.Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe.Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „x” w prawym górnym rogu tej informacji.Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

 

Więcej