Wielu z nas jest przywiązanych do tradycyjnych polskich potraw, które stanowią świetne towarzystwo dla popularnych w naszym kraju trunków, w tym wódki. Coraz częściej szukamy jednak nowych kulinarnych doświadczeń, inspiracji oraz wiedzy na temat sztuki łączenia wódki z jedzeniem. Oto garść pomysłów, dzięki którym odkryjecie na nowo dobrze znane dania, które doskonale sprawdzą się w połączeniu z kieliszkiem Polskiej Wódki.

Rybka lubi pływać!

W oleju, w śmietanie, po kaszubsku… śledź w każdej odsłonie jest oczywistym i klasycznym towarzyszem wódki – zwłaszcza Polskiej Wódki. Chcąc urozmaicić sposób podania tej tradycyjnej przystawki, połóżmy kawałek śledzia na kromce wyrazistego w smaku chleba pumpernikiel lub nieco subtelniejszego żytniego – najlepiej na zakwasie. Taką kompozycję warto wzbogacić konfiturą cebulową, burakiem i czymś zielonym – na przykład koperkiem lub szczypiorkiem. Do niezawodnego śledzia w oleju z cebulką spróbujmy dodać nieco chrzanu i żurawiny.

Wódka wyprodukowana z ziemniaków posiada najsubtelniejszy smak ze wszystkich Polskich Wódek. Z tego powodu będzie idealnie pasować do lekkich rybnych przystawek, ponieważ podkreśli ich walory smakowe, a jednocześnie nie przytłoczy ich intensywnymi aromatami.

Do Polskiej Wódki będzie idealnie pasować również szereg wędzonych ryb – począwszy od makreli i łososia, a na szlachetnym węgorzu kończąc. Zachęcamy do eksperymentowania ze sposobami ich podania – nałóżmy je na plasterek pieczonego ziemniaka lub kromkę chleba. Śmiało podkreślmy smak ryb odrobiną wyrazistej przyprawy – i znów chrzan będzie tu doskonałą opcją.

Choć kawior klasycznie jest podawany z wódką rosyjską, warto spróbować go również w towarzystwie Polskiej Wódki. Doskonale sprawdzi się podany w klasyczny sposób – na pieczywie posmarowanym masłem. Spróbujmy też dodać go do rybnych przekąsek, takich jak śledź czy wędzony łosoś.

Tradycyjnym polskim rarytasem, który w ostatnich latach wraca na nasze stoły, są szlachetne raki pochodzące z rodzimych rzek. Subtelny smak ich mięsa warto urozmaicić świeżymi lub suszonymi ziołami i innymi przyprawami. W połączeniu z kieliszkiem Polskiej Wódki raki mogą być bardzo ciekawym odkryciem!

Gratka dla mięsożerców

Miłośnicy potraw mięsnych z pewnością nie wyobrażają sobie udanego przyjęcia bez tatara wołowego. Aby nadać mu bardziej nowoczesnego charakteru, zastąpmy kiszonego ogórka kaparami, a dla podkręcenia smaku mięsa dodajmy odrobinę pikantnej musztardy. Przystawka nabierze jeszcze większej szlachetności, jeżeli żółtko jaja kurzego zastąpimy przepiórczym.

Podobnie jak wędzone ryby, do Polskiej Wódki doskonale pasują wędliny z różnych mięs. Polska Wódka świetnie odnajdzie się w towarzystwie kiełbas, wędzonych lub suszonych szynek czy polędwicy wieprzowej. Na naszym talerzu z wędlinami mogą się także pojawić plastry wołowiny.

Polska Wódka lubi dym, a co za tym idzie, można ją połączyć z daniem głównym, np. grillowanymi skrzydełkami kurczaka. Świetnie sprawdzi się także z mięsnym gulaszem z dodatkiem grzybów, najlepiej suszonych. Skoro jesteśmy przy daniach głównych, warto wspomnieć też o gołąbkach, przy czym ryż do farszu zastąpmy kaszą gryczaną – uzyskamy bardziej wyrazisty smak potrawy.

Dania mięsne są bardziej treściwe i wyrazistsze od rybnych, dlatego warto sparować je z wódkami zbożowymi, które charakteryzują się mocniejszymi aromatami. Wódki żytnie są najintensywniejsze i najbogatsze, o nieco orzechowym finiszu i subtelnej słodyczy. Z kolei wódki wyprodukowane z pszenicy, owsa i jęczmienia pod względem złożoności i intensywności smaków oraz aromatów plasują się pomiędzy tymi ziemniaczanymi a żytnimi.

Uczta jarosza

W daniach wegetariańskich nie znajdziemy tak treściwych składników, jak mięso czy ryby, jednak odpowiednio przyrządzone mogą zachwycać pełnią smaku. Aby nie szukać daleko, weźmy na przykład piklowane na wszelkie sposoby ogórki. Nie warto z nich rezygnować, jeśli na stole pojawia się Polska Wódka, a dla urozmaicenia talerza z przekąskami podajmy naszym gościom duże marynowane kapary. Nie zapominajmy też o marynowanych grzybach, które wspaniale wzbogacą nasz zestaw przekąsek i jednocześnie doskonale wypadną w połączeniu z Polską Wódką.

Miłośnicy bezmięsnych pierogów ucieszy fakt, że również ta potrawa świetnie sprawdzi się przy kieliszku Polskiej Wódki. Wizerunek dobrze znanych pierogów ruskich możemy nieco odświeżyć, jeżeli klasyczny twaróg zastąpimy bardziej intensywnym w smaku oscypkiem. Łącząc potrawy wegetariańskie z Polską Wódką nie bójmy się eksperymentów. Pamiętajmy jednak o zasadzie, że wódki ziemniaczane mają nieco subtelniejszą teksturę od tych zbożowych.

Gorąco zachęcamy do kulinarnych eksperymentów z Polską Wódką. Kluczem do sukcesu są potrawy proste i zarazem pełne wyrazistych smaków. Nie bójmy się słonych i dymnych niuansów, które doskonale współgrają z charakterem Polskiej Wódki. Zaproponujmy też naszym gościom możliwość skomponowania własnej przekąski i postawmy na stole oddzielnie poszczególne składniki. Życzymy udanych połączeń i inspirujących odkryć!

 

Bądź na bieżąco ze wszystkim co dotyczy Polskiej Wódki. Dołącz do fanów Muzeum Polskiej Wódki na Facebooku oraz obserwuj profil na Instagramie.

Partnerzy muzeum

Adventure WarsawKoneserWhisky Live WarsawKatalog MarzeńPijalnie Czekolady WedelWuWuZoniKarta WarszawiakaBooking

Dnia 18 grudnia (wtorek) Muzeum czynne będzie od godziny 12:00

Za utrudnienia przepraszamy.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu.Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe.Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „x” w prawym górnym rogu tej informacji.Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

 

Więcej