Skip to content

ZOSTAŃ BARMANEM W SWOIM DOMU

Z cyklu:

Zostań barmanem w swoim domu
Cz.1 Zimowa herbatka z prądem [wersja Wyborowa]

Autor: MARCIN KULIKOWSKI, BARMAN KONESER BAR ¾

Coraz więcej chłodnych i zimnych wieczorów, a prąd coraz droższy…
Proponujemy miłą rozgrzewkę przy pomocy znakomitej Polskiej Wódki. Polecamy „Zimową Herbatkę z Prądem”.

 

Przygotuj:

  1. Fartuch

  2. Zestaw barmański

  3. Dzbanek do parzenia herbaty

  4. Ulubioną zimową herbatę do przygotowania naparu

  5. Miód lub brązowy cukier do osłodzenia naparu

  6. Imbir – kawałek ok. 2 cm

  7. Pomarańcza – plasterek

  8. Goździki – 3-5 szt. [opcjonalnie]

  9. Pieprz grubo mielony – szczypta

  10. Kubek

Czas na produkcję!

Napar herbaciany stanowi bazę koktajlu. Moim faworytem jest mieszanka „Niewierny Ogrodnik” z naszej zaprzyjaźnionej lokalnej Praskiej palarni kawy. To herbata z nutą wiosny, za którą tak tęsknimy podczas jesiennej szarówki.

Bądźmy odpowiedzialni i korzystajmy z usług lokalnych producentów. Dzięki temu zmniejszymy „ślad węglowy” na świecie.

Herbatę słodzimy wedle uznania. Do tego celu użyjmy miodu lub brązowego cukru. Miód ma bogate właściwości odżywcze, zaś brązowy cukier doda przyjemnych nut smakowych.

Imbir obieramy, kroimy w większe kawałki i rozgniatamy, następnie wraz z plasterkiem pomarańczy dodajemy do naparu herbacianego. I tu jest moment na doprawienie naparu goździkami [można je wbić w albedo – białą część pomarańczy). Rekomenduje umiar w dodawaniu goździków – nawet jeden
w ciepłym napoju silnie wpłynie na całokształt naszego dzieła.

Dla zwiększenia pikanterii napoju możemy nawet dodać mielonego pieprzu.

Kolejny i ostatni etap to dodanie prądu – 4×4 (40 ml wódki 40%).

Najlepsza do tego będzie Wyborowa Żytnia, wyjątkowo charakterna. Ciepły napar podbije jej smak i dodatkowo przyjemnie rozgrzeje nas od środka.

Wlewamy do środka i mieszamy. Kilka ruchów po krawędzi szkła i mamy gotową naszą ambrozję!

Łączenie smaków nie jest trudną sztuką, należy jednak pamiętać, aby zachować balans pomiędzy nimi. Chyba nikt nie lubi koktajlu zbyt słodkiego lub zbyt kwaśnego. Idealne połączenie to odrobina cukru, który jest nośnikiem smaku, kwasowość dla równowagi i szczypta ziołowości bądź wytrawności dla złożoności naszego koktajlu. Najlepiej dać wszystkich składników nieco mniej, bo łatwiej będzie nam doprawić koktajl wg własnego gustu. W przeciwnym razie „przesadzony” smak trzeba tuszować, a to nie łatwa i nie zawsze możliwa sztuka.

  

TIP 1: Pamiętajmy, aby przy parzeniu herbaty pilnować czasu parzenia.

Dla czarnych herbat 1-3 minuty, a dla owocowych 3-5 minut. Dzięki temu uzyskamy najlepszy smak naparu.

TIP 2: Zapisz jakiej ilości składników używasz!

Dzięki temu Twój koktajl będzie za każdym razem smakował tak samo. Pamiętaj, że każdy z nas ma trochę inaczej zbudowane i rozlokowane kubki smakowe, więc zawsze warto robić napój pod swój własny indywidualny gust.

TIP 3: Przy tworzeniu rekomendujemy skorzystanie z Polskiej Wódki.

Podobnie jak w przypadku pozostałych składników, to gwarancja wysokiej jakości koktajlu.

—————

Chcesz wiedzieć więcej? To zapraszamy na warsztaty koktajlowe. Poznasz te i wiele innych technik i sekretów!

Kup voucher na warsztaty.

A w naszym sklepie znajdziesz wszystko czego potrzebujesz, aby stać się profesjonalnym domowym barmanem!

A teraz już czas na Zimową Herbatkę z Prądem, która rozgrzeje nas od środka.

Na zdrowie!